Muzikale leiding

Frank de Groot

Dirigent koorweek A
Frank de Groot studeerde viool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Isidor Lateiner en Jürgen Kussmaul. Hij vervolgde zijn studie aan de Hochschule für Musik in Stuttgart bij Ricardo Odnopossof.

Hij was als violist werkzaam bij het National Theater Mannheim en de Chamber Orchestra of Europe. Al jaren maakt hij deel uit van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en is hij Primarius van het Doelen Kwartet.

Hij studeerde koordirectie bij Frans Moonen en Gary Graden, en orkest directie bij Arie van Beek en Jorma Panula. In de afgelopen jaren dirigeerde hij verschillende koren en orkesten, en was hij als dirigent-docent verbonden aan Codarts Rotterdam. Naast het ensemble Amici della Musica is hij dirigent van het orkest Intermezzo, het koor Wassenaar Vocaliter en Kamerkoor Ad Libitum.

Wolfgang Lange

Dirigent koorweek B
Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider  Hij was freelance hoboïst in diverse binnen – en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter  van het Helios Ensemble.
Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn ‘Master’s Degree’ behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en  nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble.

Met dit gezelschap in combinatie met het professionele Helios Koor realiseerde hij verschillende producties en cd-opnames.

Wolfgang is naast dirigent van het Luna Kamerkoor (projectkoor, zangers uit heel Nederland) ook dirigent van het Kamerkoor Mnemosyne (Nijmegen), het Utrechts Kamerkoor en het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn). Met deze koren probeert hij een zo ruim mogelijk repertoire op te bouwen. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise en een eerste live  uitvoering, sinds 1752, van de Matthäus Passsion van Johann Heinrich Rolle.

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor (Arnhem) o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts, Xenia Meijer, Henk Gunneman en Hans Scholing. Als dirigent van koorcursussen in de zomerperiode is hij sinds 2015 werkzaam voor Studio Dagny (Fr.). Daarnaast werkt hij als interim dirigent voor het professionele Vocaal Ensemble Casuquo en als coach voor o.a. het barokensemble La Soranza.
Voor meer informatie over Wolfgang Lange klik hier hier

Tineke van Geuns

foto Hermen Buurman

Tineke van Geuns verzorgt het stemvormingsgedeelte tijdens de cursus, alsmede de solistische invulling van de intermezzi gedurende de concerten.

Zij is een bevlogen en veelzijdige sopraan.

Na haar opleiding aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam volgde zij diverse masterclasses o.a. bij Lieuwe Visser en Margreet Honig. Nu is ze al lange tijd werkzaam als zangeres en zangpedagoge.

Naast de liefde voor opera en oratorium ligt Tineke’s hart ook bij de liedkunst en kamermuziek en maakt ze deel uit van verschillende ensembles. Regelmatig geeft zij workshops waarin onder meer aandacht wordt besteed aan houding, ademhaling en zangtechniek. Als zang-en dwarsfluitdocente is zij al jaren verbonden aan de Muziekschool MOZ-Art (Muziekonderwijs Zuidplas).

Tineke van Geuns is werkzaam bij verschillende orkesten en verleent als soliste haar medewerking aan verschillende kooruitvoeringen.

Haar levensmotto: “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder”