Frank de Groot

Dirigent koorweek A

Frank de Groot studeerde viool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Isidor Lateiner en Jürgen Kussmaul. Verder studeerde hij aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart bij Ricardo Odnopossof.

Hij was verbonden als aanvoerder 2e violen aan het National Theater Mannheim, en maakte deel uit van de Chamber Orchestra of Europe.

Hij maakt deel uit van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en was 30 jaar primarius van het Doelen Kwartet.
Naast zijn activiteiten als violist begon het dirigeren een steeds belangrijkere plek in te nemen, en werkte hij in de loop der jaren met verschillende koren en orkesten.
Hij is dirigent van het Delfts Symfonie Orkest en het orkest Intermezzo Rotterdam, en verder dirigeert hij projecten bij het Leiderdorps Kamerorkest, strijkorkest Zenekar, strijkorkest de Haagse Beek , kamerkoor Ad Libitum en vrouwenkoor Songs for Friends.

Jaarlijks dirigeert hij in Picardië een project georganiseerd door Studio Dagny (www.studiodagny.nl), waar in een week gewerkt wordt aan een groot koorwerk begeleidt door een professioneel kamerorkest en solisten. De uitvoering vindt altijd plaats in de beroemde abdij van St. Michel en Thierache.

Als artistiek leider van zijn Stichting en ensemble Nova Sonantia, legt hij zich toe op het uitvoeren van muziek die onderbelicht of onbekend is, en de moeite waard is om onder de aandacht te brengen. De stichting organiseert jaarlijks concerten op sfeervolle locaties in de omstreken van Den Haag. (www.novasonantia.nl)

Wolfgang Lange

Dirigent koorweek B

Wolfgang Lange (link) studeerde hobo bij Han de Vries, Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach). Hij was freelance hoboïst in diverse binnen – en buitenlandse (kamer)orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble. Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en vervolgde de opleiding aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn Master’s Degree behaalde. Hij volgde lessen orkestdirectie bij o.a. Julius Kalmar aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en nam privélessen en volgde stages bij o.a. Timo Nuoranne in Helsinki, dirigent van het Fins Radio Kamerkoor. Wolfgang is dirigent en artistiek leider van het Helios Ensemble.
Met dit gezelschap in combinatie met het professionele Helios Koor realiseerde hij vanaf 2006 verschillende producties en cd-opnames. In januari 2007 voerde hij met ‘Helios’ de wereldpremière uit van “Als je weet waar ik ben zoek me dan” van Gábor Tarján en van Daan Mannekes Cantique de Pascal in een nieuwe, door Bart Visman geïnstrumenteerde versie, Double. Daan Manneke componeerde in zijn opdracht voor het ‘Helios’ Trajectoire, een grand motet voor koor en ensemble. Het ‘Helios’ gaf daarvan de eerste uitvoering in november 2007.
Wolfgang is naast dirigent van Kamerkoor Mnemosyne (Nijmegen) ook dirigent van het Gelders Bach Collegium (Apeldoorn) en het Luna Kamerkoor (projectkoor, Utrecht).
Sinds maart 2019 is hij aan de Stevenskerk te Nijmegen verbonden als cantor.  Vanaf november start hij als nieuwe vaste dirigent van Projectkoor Gelderland.
Met zijn koren bouwt hij door zeer gevarieerde programmering een uitgebreid repertoire op. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for most this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise en een eerste live uitvoering, sinds 1752, van de Matthäuspasssion van Johann Heinrich Rolle en in maart van dit jaar de eerste uitvoering sinds 1747 van diens Lukaspassion.

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor Arnhem o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts en Xenia Meijer. Zijn huidige zangdocent is Harry van Berne.
In de zomerperiode is hij sinds 2015 werkzaam als dirigent van koorcursussen voor Studio Dagny (F).

Tineke van Geuns

foto Hermen Buurman

Tineke van Geuns verzorgt het stemvormingsgedeelte tijdens de cursus, alsmede de solistische invulling van de intermezzi gedurende de concerten.

Zij is een bevlogen en veelzijdige sopraan. Na haar opleiding aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam volgde zij diverse masterclasses o.a. bij Lieuwe Visser en Margreet Honig. Nu is ze al lange tijd werkzaam als zangeres en zangpedagoge.

Naast de liefde voor opera en oratorium ligt Tineke’s hart ook bij de liedkunst en kamermuziek en maakt ze deel uit van verschillende ensembles. Regelmatig geeft zij workshops waarin onder meer aandacht wordt besteed aan houding, ademhaling en zangtechniek. Als zang-en dwarsfluitdocente is zij al jaren verbonden aan de Muziekschool MOZ-Art (Muziekonderwijs Zuidplas).

Tineke van Geuns is werkzaam bij verschillende orkesten en verleent als soliste haar medewerking aan verschillende kooruitvoeringen.

Haar levensmotto: “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder”