De Thierache

Vlak over de Belgische  grens in Noord Frankrijk ligt een prachtig coulisse landschap dat de Thierache wordt genoemd; een heuvelachtig landschap met bossen, weiden en akkers en is, wat de Fransen nog “de echte campagne” noemen.

Brocantes

In de lente en zomer is natuurlijk een bezoekje aan een van de vele brocantes aantrekkelijk. Inwoners grijpen de gelegenheid om hun spullen aan te bieden: curiosa, antieke meubels, serviezen en gereedschappen. Maar ook culinaire huisvlijt met eigengemaakte paté’s, cider en honing.

Wat is er beter dan te toeren over de kleine weggetjes van de Thierache langs sluimerende stille dorpjes, de indrukwekkende kerkjes met hun boeiende historie. De dorpjes en de kerken zijn gastvrij. De kerkdeur staat meestal voor iedereen open, als je maar respect hebt.

Eglises fortifiees

In vele dorpen bevinden zich fortkerken (Eglises fortifiees). Bijzonder is de weerkerk van Jeantes; de binnenmuren van deze kerk werden in 1962 beschilderd door de Nederlandse schilder Charles Eyck. De Nederlandse kunstenares Inge Behling, woonachtig in Jeantes, vertelt erover.

Wandelen en fietsen

Volop ruimte, rust en stilte. Hier kun je ’s avonds en ’s nachts nog van een stralende sterrenhemel genieten, onbeschadigd door licht- en luchtvervuiling. Het Forêt Domaniale de la Haye d’Aubenton is een prachtige omving om te wandeling.

Voor VTT routes is er een site van Tourisme Thiérache

L’abbaye de Saint-Michel

Het is een streek met een eeuwenoud verleden. Adel en geestelijkheid drukten hun stempel op dorpen en steden. In Guise zijn resten van een gigantisch kasteel en in Saint Michel een indrukwekkende abdij. Hier worden prachtige concerten uitgevoerd waaronder de uitvoeringen van Studio Dagny.

Laon en Reims

Deze twee mooie oude steden op 60 km afstand hebben beiden een prachtige kathedraal en interessante musea.  In Reims kan men erg goed en leuk winkelen.

Chambres d’hôtes

Hier treft u prachtige foto’s aan van de Thierache rondom Chambres d’hôtes “Bel Any”